"Amíg vannak olyanok, akik féltékenyek ránk és utálnak minket, addig valamit nagyon jól csináltunk"

2011. április 4., hétfő

Európa: Sprinterkirály(nő) kerestetik!

Visszatekintve a 2010-es esztendőre, egy dologban biztosak lehetünk, az európai sprinttrón jelenleg üresen árválkodik.

Ha csak az elmúlt év hat legmagasabban jegyzett (európai) sprintfutamát vizsgáljuk, öt különböző győztes nevére bukkanunk. A King's Stand Stakes nyerő Equiano, illetve a Prix de l'Abbey de Longchamp nyertese, Gilt Edge Girl visszavonult, s ugyanez a helyzet a Golden Jubilee-ben és a July Cup-ban is diadalmaskodó Starspangledbanner-rel. A Nunthorpe Stakes-ben óriási meglepetésre győzelmet arató Sole Power-t (véleményem szerint) kihúzhatjuk az aspiránsok névsorából, legalábbis erre enged következtetni idei bemutatkozó futása (mindössze 14. a Dubai Racing Night keretein belül lefutott Al Quoz Sprintben). A Sprint Cup nyertesét, Markab-ot, 2011-ben még nem láthattuk a zöld gyepen, így őt egyenlőre ne írjuk le teljesen, bár halkan megjegyzem, hozzá sem fűzök sok reményt.

A világranglistára pillantva könnyen megállapítható, a jelenlegi legjobb sprinterek Ausztráliában és a távoli keleten ropogtatják a zabot. Azt már biztosan tudjuk, hogy a csodakanca, Black Caviar (nagy bánatunkra) 2011-ben nem teszi ki a patáit Ausztráliából, míg az „örök második”, Hay List mostanában kisebb sérüléssel bajlódik.

A szingapúri „Overdose”, azaz Rocket Man március utolsó hétvégéjén megnyerte a Dubai Golden Shaheen-t. A ló trénere, Patrick Shaw azon nyomban kijelentette, az új céljuk nem lehet más, mint Black Caviar legyőzése. - Sok sikert Mr. Shaw... nem lesz egyszerű feladat. Lényeg a lényeg, Rocket Man nevét se keressük a 2011-es európai Group-1 sprintek előnevezettjei között.

A Távol-Keletnél maradva, nem mehetünk el szó nélkül Sacred Kingdom mellett. Aktuális formái alapján kijelenthető még mindig a szűk elithez tartozik, viszont róla még pletyka szintjén sem merült fel egy esetleges európai megmérettetés. 2009-ben próbálkoztak vele Ascot-ban. Akkor 5. a Golden Jubilee Stakes-ben, ami nagy csalódás lehetett a tulajdonosok számára, hiszen a nyolcéves herélt, azóta sem hagyta el Hong Kongot.

Dél-Afrika kiválósága, J.J. the Jet Plane 124-es RPR számával második az aktuális világranglistán. Az Al Quoz Sprintben aratott szoros győzelme után jó lenne őt Angliában is szemügyre venni. Reményeink szerint, vele számolni kell az idei európai sprintszezon kapcsán.

A mögöttünk hagyott negyedév legnagyobb meglepetése minden bizonnyal War Artist tündöklése a már többször említett Al Quoz Sprintben. Rod Collet idomítottja főnixmadárhoz hasonlóan, gyakorlatilag a hamvaiból kapott újra lángra, hogy aztán fejhosszas második helyezést szerezzen J. J. mögött. Hogy ez a láng meddig ég tovább, az persze megint más kérdés.

Május 11-én kerül megrendezésre a Duke of York Stakes (Gr-2). Az 1200 méteres futamot követően, talán tisztább képet kaphatunk a jelenlegi erőviszonyokról. Egyenlőre 34 ló szerepel az előnevezettek listáján. Markab és Sole Power neve mellett, ott van még számos más korábbi Gr-1 helyezett, mint például: Lady of Desert, Regal Parade, Prime Defender vagy éppenséggel Society Rock. Szintén ebben a versenyben kezdheti meg 2011-es menetelését az a Swiss Diva, akit a tavalyi Prix de l'Abbey első számú várományosaként emlegettek. Nos, az eredményt mindannyian ismerjük. A kanca valahol a verseny hajrájában kipukkadt, mint egy lufi.

A fiatalabb generációt vizslatva Dream Ahead emelhető ki. Ő még csak hároméves. Tavaly, azaz kétévesen 126-os RPR számot kapott, s ezzel ő lett Európa legmagasabban jegyzett sprintere, vagy legalábbis azon lova, aki az 1000-től 1200 méterig terjedő távon a legmagasabb formát mutatta. No comment...

Dream Ahead sprinterré avanzsálásához, azonban az kell, hogy e kitűnő telivér „elbukjon” az Ír, vagy az Angol 2000 Guineas valamelyikében. Ha ott nem igazol valódi távbírást, vélhetően vele is a sprintfutamokat célozza meg a menedzsmentje.

Zárásként egy korábbi irományomból idéznék: „Overdose a magyar galoppsport Halley-üstököse. Rég vártunk, egy hozzá hasonló klasszisra. Szükségünk volt rá, mint egy falat kenyérre.”

A fentebb taglaltak alapján, némiképp módosítanám a leírtakat, ugyanis arra a bizonyos falatra, most már nem csak nekünk van szükségünk...
Share/Bookmark

2 megjegyzés:

  1. A sprinterek emlitésekor mindig felmerül Overdose neve.Nem alaptalanul.Azonban felhivnám a figyelmet,hogy ne keltsünk hiu reményeket a közvéleményben.Véleményem szerint nincs reális esélye,legalább is Gr.1-es szinten a legjobbak ellen.Ezt 2és3 évesen kellett volna realizálni.Remélem tévedek.Ennek ellenére nagyon szurkolok neki.

    VálaszTörlés
  2. A mostani futása alapján Overdose-nak szerintem lenne esélye a legjobbak ellen. Group I-ben is.

    Kíváncsi lennék mit futna Rocket Man, vagy Black Caviar ellen. Erre azonban szerintem sosem kapunk majd választ, mert Kaviárt és Rakétát sem nagyon akarják Európába hozni és érthető módon Overdose sem utazik el Ausztráliába, vagy Hong-Kongba.

    Talán Dubai lehet még egy relatíve közeli állomás, ahol Dózi összefuthat igazán nagy nevekkel. Nem tudom gondolkoznak-e ebben Mikóczy Zoltánék.

    VálaszTörlés