"Amíg vannak olyanok, akik féltékenyek ránk és utálnak minket, addig valamit nagyon jól csináltunk"

2012. június 16., szombat

Miért?

Kétségeim
A tegnapi sajtótájékoztató kapcsán jó pár kérdés fogalmazódott meg bennem.  


Kérem, nehogy bárki is azt higgye, ellendrukkerként előre károgok. Nekem, közép-Európai egyik legnagyobb (magán!!!) lóversenylapjának főszerkesztőjeként a lehető legjobb lenne, ha a magyar lóversenyzés újra régi fényében ragyogna. A mostani 7-900 fős napi olvasottságunk minimum a duplájára emelkedne, ha a magyar szereplőkről is írnánk. Ez nem csak kitaláció, hiszen Letty, Steady As A Rock és mások külföldi futásai már bizonyították mindezt. Jóval többen keresték fel a Racing Portal-t mint máskor. Overdose-t szándékosan nem említem, hiszen az ő versenyei után akkor is több mint 3 ezren látogatták meg weboldalunkat, mikor előre világosan közöltük: ott egy sort sem olvashatnak a magyar kedvenc versenyéről, hiszen ezért hoztuk létre az Overdose Online-t anno. 
…de hol is kezdjem? Miért is várható vagy éppen nem várható a lóverseny fellendülése az új fogadási rendszertől?

Először is Szolnokon, Baktalórántházán vagy Nádudvaron miért fogadna bárki is a lóversenyre? Ezt nem értem. Egy átlag magyar NEMZETI SPORT olvasó még azt is tudja, hogy Wayne Rooney-nak versenylovai vannak, de mit tud Óbudáról? Szerintem annyit, hogy Budapest egyik patinás városrésze, de a paciról még nem is hallott. Sajnos nem viccelek. A lóverseny idehaza – és ezt mindannyian tudjuk – egyáltalán nincs benne a köztudatban. Sok-sok ember maximum Overdose-ról hallott, de a Kincsem Parkot sokan még mai napig is összekeverik a tápiószentmártoni Kincsem Lovasparkkal. Azokról már nem is beszélek, akik a facebookon rendszeresen egybeírják a honi lóversenyzés szentélyének a nevét.  Miért kockáztatná bárki is rendszeresen olyasmivel a pénzét, amiről lövése sincsen? A lottót és egyéb számsorsjátékokat az emberek megszokták. 40-50 éve játsszák. A Totó dettó, a tippmix térhódítását pedig mindannyian látjuk. Hogy tud ezekkel versenyezni a lóverseny? Miért gondolná azt bárki is: eddig heti 10 ezerért tippmixeltem, de mostantól csak 8000-ért fogok, kettőt pedig a lósportra költök? Megannyi kérdés, ami felmerül bennem. Persze megvan erre a válasz. Mindannyian tudjuk mi is az. Népszerűsíteni kell a lóversenyt. Portréműsorokat, összefoglalókat sugározni (mindenki által hozzáférhető tv csatornákon) hogy az emberek köztudatába ne csak a Való Világ ivódjon be, hanem a lóversenyzés is. Ez azonban hosszú évek munkájának a gyümölcse lenne. Ha ma elkezdenék a százmilliókra rúgó reklámkampányt annak talán 2016-ra lenne látható eredménye.

A következő probléma. A hazai lóversenyzés katasztrofális állapota. Mikóczy Zoltán megteheti és már többször ki is mondta: a lóversenyzésünk a béka segge alatt van. A kinevezett „szakembereink” többsége, máshol még zászlólengető sem lehetne. Mai, Overdose Online-on megjelent nyilatkozatában is hasonlóképpen vélekedik. Tisztelet természetesen a kivételnek. Az elmúlt vasárnap kimerészkedtem a KP-ba. Idén másodjára. Mikor Fejedelem úgy nyerte meg aktuális versenyét, hogy zsokéja egyesek szerint 12-őt mások szerint 13-at ütött rá a TÁVOSZLOPON BELÜL, megkérdeztem az egyik versenyintézőségi tagot, vajh mi lesz a lovas büntetése? Ő csak a vállát vonogatta. A 230 ezer forintos első díj alapján 23 ezer forint illeti a lovast. Erre 10 ezer forintos büntetéssel megúszta. (Ezért Angliában már idén nem ülhetne lóra) Most jön a kérdésem. Mit szól majd ehhez egy pl. belga (mindenki helyettesítse be az országot) fogadó, ha azt látja, hogy az ő általa fogadott ló azért nem nyert, mert a riválison ülő lovas a megengedett mennyiség 4x-esét sózta a pacira? Fog ezek után fogadni a magyar lóversenyfutamokra?  Arról már nem is beszélek, hogy ha idehaza ki fog fogadni a magyar lovakra, ha fogadhat Frankelre, Excelebration-ra vagy éppen Power-ra. Lásd a már imént említett tippmixet, ahol meg lehet nézni, mennyien fogadnak egy Chelsea-Arsenalra és mennyien egy Fradi-Újpestre.  A KP-ba rendszeresen kijáró 80-100 néző természetesen ismeri a most futó lovakat, de én a nagyközönségről, az új potenciális fogadójelöltekről beszélek.  Persze a foci helyzete más. Azzal kezdtem, hogy míg Rooney-ról mindent tud egy átlag sportszerető addig Frankelről semmit. Én azonban most a jövőről dilemmázok. Az új fogadó, akinek megtetszenek a Chantilly-ből, Kölnből vagy Ascotból érkező képek talán a lóversenyzés felé fordul. Az igazi lóversenyzés felé, és nem a Mucsaröcsögei hendikep II. részére teszi fel forintjait. Miért tenné a magyarra, hiszen Cirrus des Aigles neve ugyanolyan ismeretlen számára, mint King Cobráé?

Sok-sok kérdés merülhet még fel az emberben. Egy azonban tény. Szükség van az új fogadási rendszerre. (Leginkább a derbynapon és szilveszterkor) Ez egyértelmű. Piros betűs ünnep a tegnapi nap. Erről nincs is mit beszélni.  Azonban úgy vélem: előbb néző kell a tribünre és a monitorok elé, mert abból lesz a fogadó.  Többektől hallom: idén mintha kicsit több néző lenne kinn galoppnapokon. Ez lehet, csak éppen a többség csak a száját tátja és szórakozik (nagyon helyesen), mert a fogadási bevételek nem emelkedtek. Ráadásul úgy vélem: idehaza nem lehet annyi embert becsábítani az irodákba, hogy abból a lóversenyzés minimum nullszaldós legyen. Ahhoz mindenképpen külföldről érkező sok-sok Euro is kell.  Ehhez viszont nívós lóversenyzés. A kör bezárult. Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? 

Sereg András – 2012. június 16.

Share/Bookmark

1 megjegyzés:

  1. Teljesen jogos kérdések. Én speciel egy dologtól várnék fellendülést. Ha minél hamarabb a netre vinnék a fogadásokat, de ez a jelen állapotokat figyelembe véve 5-10 éven belül nem fog megvalósulni. Pedig programozóként szívesen belenéznék a jelenlegi állásba, adatbázisba... és szívesen gondolkoznék egy jobb fajta megoldáson. Csak ugye ez nem így működik.

    VálaszTörlés